Практично кожна людина, хоч раз у своєму житті, відчувала на собі прояви харчового отруєння. Особливо часто таке негативне явище виникає в дітей. Тому важливо знати, що робити й чого боятися в разі неприємності. І, звичайно, – як уникнути отруєння в майбутньому.
Харчове отруєння (харчова токсикоінфекція, ХТІ або в закордонній термінології – харчова хвороба) виникає, коли людина вживає в їжу будь-які продукти, обсіменені хвороботворними бактеріями. Список патогенних мікроорганізмів дуже широкий, і багато хто з них при попаданні в травну систему може призводити до дуже тяжких наслідків.
Проблема ускладнюється ще тим, що патогенні мікроорганізми, перебуваючи в продуктах харчування, продукують токсини. Ці речовини накопичуються в харчах та викликають симптоми отруєння, навіть коли їжа досить термічно оброблена й живих мікробних тіл у ній вже немає.
Таких продуктів дуже багато. Найбільш небезпечні ті, які повинні зберігатися в прохолодному місці, у холодильниках і морозильниках. Спекотної пори року, такі умови забезпечити вдається не завжди, особливо, коли компанія або сім’я виходить на пікнік на природу.
Небезпеку в плані харчового отруєння становлять:
Особливо небезпечним є отруєння рибними продуктами.
З’явитися вони можуть як за кілька годин, так і через 2-5 днів після вживання неякісної їжі або напою. Тривалість безсимптомного (називати його інкубаційним не зовсім коректно) періоду визначається масивністю надходження токсинів в організм. Чим більше зараженої їжі з’їдено / випито, тим коротшим буде благополучний період.
Симптоматика для більшості харчових отруєнь наступна:
Отруїтися токсинами із зараженої їжі може як одна людина, так і кілька. Зрозуміло, якщо вони вживали ті ж продукти. Дуже часто трапляються отруєння цілими родинами.
Більшість хворих (або постраждалих) на харчове отруєння, до лікарів не звертаються, тому що описані вище ознаки протікають легко, ігноруються. І самі проходять протягом 1-3 днів.
Однак є симптоми, коли зволікати з медичною допомогою не можна. Звертайтеся до лікаря, якщо:
Звернутися за невідкладною допомогою необхідно, якщо:
Дуже серйозний розлад, який при отруєннях виникає внаслідок блювання і проносу.
Симптоми зневоднення включають у себе:
Ще симптом – відсутність сліз, коли людина плаче. Може бути актуальним, у разі, якщо хворіє маленька дитина.
Для корекції легкого зневоднення необхідно пити чисту воду дрібними ковтками, невеликими порціями (щоби не спровокувати блювоту), але часто – кожні 20-30 хвилин. Можна соки з водою, газовані напої без барвників.
Солодка газована вода, кава й чай можуть посилити дефіцит вологи в організмі.
Хорошою альтернативою є розчини для пероральної регідратації (“Регідрон”), у яких містяться солі й електроліти в необхідній людині кількості.
Спрага
В'ялість
Запаморочення
Роздратованість
Головний біль
Сеча темна, її мало
Сухість в роті
Не еластична шкіра
Більшість випадків харчового отруєння протікають легко й самі собою проходять через кілька днів. На цей період найважливіше – підтримати організм і компенсувати нестачу рідини, електролітів, які організм втрачає з частим рідким стільцем і блювотою.
Поки не пройде діарея, необхідно відмовитися від молочних продуктів і твердої, важкої їжі. З настанням поліпшення, можна поступово повертатися до звичного раціону. Починаючи з м’якої їжі: банани, тости білого хліба, крекери, легка каша.
Гострої, смаженої їжі й молочних продуктів уникайте ще кілька тижнів.
Важливо пити багато рідини, але це не має бути молоко або напої з кофеїном: просто чиста вода, натуральні соки.
Напої для фітнесу пити не можна: вони не забезпечують необхідний баланс електролітів і мінералів.
У разі важкої інтоксикації, необхідно зробити промивання шлунка й кишківника. У разі необхідності (нестримне блювання, часті рідкі випорожнення) – призначаються внутрішньовенні інфузії для усунення зневоднення. Такі заходи проводяться в стаціонарних умовах.
Так. Головний негативний чинник – зневоднення. Однак небезпеку, крім цього, становлять ще й самі бактерії.
Небезпеку в плані харчового отруєння становлять:Харчове отруєння, яке викликається бактеріями Listeria, може бути дуже небезпечним для ненароджених дітей вагітних жінок. Інфекція легко переноситься матір’ю, але може призвести до викидня, передчасних пологів, мертвонародження та аномалій розвитку у їх дітей. Люди з ослабленою імунною системою також схильні до ризику розвитку ускладнень лістеріозу.
Харчове отруєння, яке викликається бактеріями Escherichia coli (E. coli, кишкова паличка), може стати причиною гемолітичного уремічного синдрому (ГУС). ГУС може викликати ниркову недостатність, особливо в людей з ослабленою імунною системою.
Кращий спосіб запобігти харчовим отруєнням – це завжди знати, що ви їсте. Кращий спосіб завжди знати, що ви їсте – це їсти вдома.
В домашніх умовах ви можете краще контролювати зберігання й приготування їжі.
Слід дотримуватися обережності під час перекусів в обідню перерву: спека призводить до швидкого розмноження патогенних мікроорганізмів у продуктах і накопичення в них токсинів.
Поради щодо запобігання харчових отруєнь:
На вечірках і фуршетах, відмовляйтеся від обвітрених продуктів, та таких, що давно лежать. Також не давайте їх дітям.
І пам’ятайте: епізоди харчового отруєння не лишають після себе імунітету. Тому після повторного вживання заражених продуктів, небезпечні симптоми повернуться. Бережіть себе і своїх дітей, особливо – у жарку пору року.