fbpx

Як впливає алкоголь на розвиток деменції й когнітивних здібностей у людей похилого віку

Щодо асоціації деменції зі споживанням алкоголю, у медичному світі зберігається невизначеність. Одну зі спроб прояснити це питання спробували здійснити представники Американської галузі охорони здоров’я з Гарварду.

Метою дослідження було встановити, чи пов’язане вживання алкоголю з ризиком деменції й зниженням когнітивних здібностей у людей похилого віку з уже наявними легкими когнітивними порушеннями й без них.

Як виявилося, навіть часте вживання невеликих доз алкоголю пацієнтами, у яких когнітивні розлади були відсутні, сприяло зниженню ризику розвитку деменції. Також немає доказів, що в людей зі вже наявними когнітивними розладами, такий режим споживання алкоголю сприяє погіршенню стану.

Однак вдалося встановити, що нечасте споживання алкоголю у великих дозах погіршує стан вищої нервової діяльності, сприяє прогресуванню деменції, якщо вона вже є. І підвищує ризик розвитку, якщо її немає.

Організація дослідження

Для цього було проаналізовано результати масштабного дослідження GEMS (Ginkgo Evaluation of Memory Study), що проводилося в США з 2000 до 2008 року. Аналізу піддалися дані 3021 учасника дослідження, вік яких склав 72 роки та старше. У всіх них, на момент початку дослідження, ознаки деменції були відсутні. Середній вік респондентів склав 78 років, 46,2 % були жінками.

Американська міра дринкуДані щодо частоти та кількості споживання алкоголю, надавали самі респонденти. У якості мірила дози виступав “дринк”. Це традиційна для США кількість алкогольного напою, котра відповідає 14 мілілітрам чистого етанолу. Як правило, це – 30 мл міцного 40-градусного напою або 150 мл сухого вина або 100 мл кріпленого вина або 350 мл пива.

Обґрунтування дослідження

На тлі зростання числа людей, які страждають на хворобу Альцгеймера (ХА) та інші форми старечого недоумства (деменції), вплив вживання алкоголю на розвиток таких патологічних станів, привертає увагу. Особливо, з огляду на досить широке поширення традиції вживання спиртних напоїв, навіть серед літніх людей.

При цьому вже були дані, що помірне споживання алкоголю не чинить вираженого згубного впливу на когнітивні функції людини. І, навіть, є протективним чинником у плані серцево-судинних захворювань.

Однак залишалися неуточненими три моменти:

  1. Зв’язок ризику деменції з частотою й кількістю споживаного спиртного, конкретно.
  2. Чи відіграє роль у цьому процесі білок аполіпротеїн Е (APOE E4), зокрема – його ізоформа ɛ 4, котра вважається чинником ризику розвитку хвороби Альцгеймера.
  3. Як впливає алкоголь на когнітивні функції пацієнтів з уже наявними процесами деменції.

Щоби внести ясність у ці питання, було вивчено зв’язок самооцінки споживання алкоголю з частотою розвитку деменції та ХА.

Організація дослідження

Крім опитування щодо споживання спиртних напоїв, респонденти проходили тестування когнітивних функцій і визначення наявної ізоформи APOE (ɛ 2, ɛ 3 або ɛ 4). Визначення когнітивних здатностей порівнювалося з даними на початку дослідження та через кілька років (середній діапазон склав 6,0 (4,9–6,5) років).

Під час базового візиту, учасники повідомили про свою частоту споживання пива, вина чи лікеру в днях на тиждень, а також про їхню звичайну кількість бляшанок чи пляшок пива.

Класифікували учасників, відповідно до споживання ними алкоголю, наступним чином:

  1. Такі, що не п’ють.
  2. Менш, ніж 1,0 дринка на тиждень.
  3. Від 1,0 до 7,0 дринків на тиждень.
  4. Від 7,1 до 14,0 дринків на тиждень.
  5. Більш, ніж 14,0 дринків на тиждень.

У якості контрольної групи, при відсутності інформації про попереднє вживання алкоголю, вважалися учасники, котрі вживають менш, ніж 1 дринк на тиждень.

Оцінка стану центральної нервової системи проводилася з використанням 10 нейропсихологічних тестів (за методикою 3MSE), шкали клінічної оцінки деменції та шкали оцінки ХА (ADAS- Cog). Надалі, тестування повторювалося кожні 6 місяців (ADAS-Cog – раз на рік) до появи ознак деменції або смерті респондента (з огляду, що наставало раніше).

Для досягнення суворої неупередженості дослідження, авторами враховувалися всі можливі чинники, здатні призвести до смерті пацієнта: вік, раса, наявність діабету й метаболічного синдрому, рівень холестерину й ліпопротеїдів у крові, тип APOE (E22, E23, E24, E33, E34, E44 або його відсутність) і т. і.

Результати

У цьому дослідженні літніх людей, зв’язок самооцінки вживання алкоголю з ризиком розвитку деменції, ймовірно, визначається за трьома окремими критеріями: початковий стан функцій пізнання на старт дослідження, доза споживаного алкоголю й частота.

Жінка похилого віку п’є пиво зі склянкиСеред учасників без когнітивних порушень на початковому етапі, щоденне вживання спиртного в малих кількостях було пов’язане з більш низьким ризиком деменції, ніж вживання спиртного рідше, але у великих кількостях.

Серед учасників з уже наявними пізнавальними розладами, споживачі більш, як 14,0 дринків на тиждень, мали найсерйозніше зниження когнітивних здібностей, у порівнянні з тими, хто п’є менше ніж 1,0 дринк на тиждень.

Такі результати показують, що під час догляду за людьми похилого віку, лікарям варто ретельно оцінювати всі аспекти питної поведінки та пізнавальної функції, надаючи пацієнтам рекомендації зі споживання алкоголю.

Обмеження дослідження

Попри високу об’єктивність, низку чинників врахувати не вдається. Через що, результати дослідження залишаються обмежено об’єктивними:

  1. Неможливість врахування попередньої історії споживання алкоголю. Тому що в цьому питанні дослідники спиралися лише на слова самих респондентів.
  2. Здатність мозку до відновлення когнітивних функцій після порівняно тривалого періоду тверезості (якщо респонденти не пили перед періодичним тестуванням).
  3. Не вдалося знайти вірогідних статистичних даних про роль споживання алкоголю на розвиток деменції в носіїв патологічної ізоформи аполіпротеїну APOE.

З цих причин, отримані результати не можуть безпосередньо сприйматися в якості клінічних рекомендацій. Проте, Американське товариство геріатрії пропонує літнім людям, котрі споживають алкоголь, обмеження в 7 дринків на тиждень.

Такий висновок також відповідає спостереженню, що часте вживання спиртного в невеликих кількостях, як правило, пов’язується з найнижчим ризиком серцево-судинних захворювань і ризиком діабету 2 типу. Тобто патологіями, котрі мають із деменцією кілька спільних чинників ризику.

За матеріалами видання JAMA Network